Så i dag smällde det till med utställningens början på Kulturmagasinet och för er som inte har varit i Sundsvall så ser muséet ut så här och de delar det med biblioteket som är till vänster när man kommer in.
Direkt när man kom in så hade de gjort i ordning för vernissagen och på en gigantisk bildskärm om vad som händer i huset så visades...
... ja mitt broderi. Det var ju en idé man kanske ska göra så här stort nästa gång!?
Ingången till muséet hela huset andas en luftighet och rymd med dessa stora glaspartier.
Början på min utställning som visas i det stora rummet.
Runt omkring mig hänger Ingela Hamrins fina målningar. Om ni undrar vem det är som dykt upp på två av bilderna så är det en Bylund som arbetar i receptionen- de är hopplösa dess bylundar.
I och med att huset är så stort så finns det gångvägar över utställningsytan så så här ser mitt utställningsrum ut från ovansidan. Lite häftigt och så ser man här att det inte är riktigt rektangulärt.
En trevlig liten by...?
Mina fem "kuber" som behandlar olika byerfarenheter man kan göra. De är uppsatta på vår flaggstång som bröts av i en storm 2010.
Materialet jag har valt att använda att brodera på till denna utställningen är mark/täck duk. Den som egentligen ska grävas ner om man gör en väg. Det finns olika tjocklekar och till kuberna använde jag den tjockaste som vägverket använder och den var väldigt hårda att arbeta med så jag fick plocka fram mina skärnålar (som jag använder till att sy i skinn med) till slut. Till de andra har jag valt en tunnare duk som var lite ojämn i tjocklek men väldigt kul att arbeta med. Försökte också brodera på täckduk som man använder till trädgården men den var lite hopplös att arbeta med.
En av kuberna heter Jag ställdes under bevakning eftersom jag misstänktes vara klok ett citat av August Strindberg som jag tyckte passade in här om hur bybor nästan kan "övervaka" vad grannar och andra i byn håller på med. Jag tänkte även göra en subtil osynlig fastsättning av broderierna men det kändes rätt att sätta fast dem med stora spikar rätt i genom dem.
Nästa svit om fyra bilder gjordes efter Sven Olof Karlssons 37 sviter om hur ett lantligt hem är och jag valde ut 4 av dem som jag kände att jag kunde göra broderier efter. Orsaken till att de sitter på spetsgardiner är att jag tycker att det är något som kännetecknar ett lantligt hem tillsammans med spröjsade gardiner och pelargoner, att förstärka lantligheten. och jag var ute efter en mer naiv känsla i dessa broderier som kunde visa drömmen om det lantliga livet med tankar om lugn och ro kontra de fem kuberna som visar den skitiga verkligheten.
Det första broderiet heter Ett lantligt hem står mitt i den sjungande tystnaden
detalj
Ett lantligt hem har tid för dig, åt dig.
detalj
Ett lantligt hem är vilan mellan dina kamper.
detalj
Ett lantligt hem har skaplig uppkoppling, men formidabel avkoppling.
detalj
Och detta stämmer om tekniken så bra eftersom vår mast har legat nere ute hos mig så jag har inte kunnat använda mobilen på nästan hela veckan utan den börjar fungera när jag kommer till Sundsvall. Hoppas det ordnar till sig. Absolut ingen täckning hemma hos mig.
Enslighetens geografi
I december månad var det en stor artikel i vår lokala tidning Tidningen Ångermanland om att statistiska centralbyrån hade gjort en undersökning om hur människor bor i landet som de kallade just "Enslighetens geografi". Jag sparade artikel eftersom jag tänkte att den skulle komma till nytta och det gjorde den som en applikation på broderiet. Intressant att läsa om människor som har över 3 km till närmsta granne.
Till det som vackert var
Ett av de sista broderierna jag gjorde och det började jag på i måndags kväll och finns inte med på den att göra lista jag skrev om innan, det blev klart kl 4 på fredagsmorgonen.
detalj
Även detta har applikationer denna gång har jag slaktat en bok och djuret är en lo.
På kalhyggen finns inga sagor
Ekorren sitter på blodpåsens slang som har gjort sönder en association till att vi håller på att dränera våra naturresurser utan att tänka på framtiden.
Min hembygd (G Fröding)
jag läste Frödings dikt Strövtåg i hembygden men den fastnade inte riktigt men sedan då jag hörde Mando Diaos version så var det som det gick upp ett litet ljus ås jag har lystna på deras sång så många gånger för att få en stämning och om vilka nyanser jag skulle använda tillbroderiet. Runt om broderiet har jag även broderat vissa delar av dikten. Detta skiljer sig en del från broderier jag brukar göra eftersom jag inte brukar göra människor.
detalj
Här slutar allmän väg
Applikation vitt renskinn från Jämtland.
detalj
Norrländsk naturupplevelse II
Det stora broderiet som museet valde att använda som affisch. Den avlånga "tarmen" i mitten med något som ser ut som en spiral är en hälsning till Huss och Döda Fallet där allt vatten försvann och tömde en hel sjö. En tanke om att vi ska vara mer rädda om naturen här uppe i landet men att vi i alla tider inte har gjort det.
Installationen
Där gröna björkar står
tankarna om denna installation har jag haft länge om dessa hängande träd med broderier i. Och jag visste att det skulle gå att göra den eftersom de hade en konstruktion i taket så att det gick att hänga dem.
Mossan är från våra skogar.
Till installationen har jag frågat många människor vad landsbygden innebär för dem- både negativt och positivt och de har då fått associera fritt. Vad de sagt har jag sedan broderat och satt fast i träden med tvättklämmor av trä en metod jag upptäckte blev bra när jag testade hemma på våra björkar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar