Jag har fått en väldigt trevlig överraskning i brevlådan denna veckan i form av ett kuvert med utställningskataloger och vernissagekort till utställningen! Och döm om min förvåning när det är mitt broderi som är på utsidan av katalogen! Vad kul vem kunde tro det och vilken energikick det gav mig att se det.
Så här ser framsidan ut på katalogen.
Det finns även en karta i början eftersom det finns så många lokaler och det finns fyra våningar. Jag ska dela det stora första rummet med Ingela Hamrin (målning). De har byggt ett rum åt mig i det stora rummet. Så ett rum i rummet så att säga.
Varje konstnär har sedan sin egen sida i katalogen med en bild och en kort beskrivning.
På min sida har curator för Sundsvalls museum, Daniel Unnis, skrivit:
"De stora fördelarna med mindre samhällen är närheten till varandra där alla känner alla och där alla också ställer upp för varandra. Ibland kan dock denna gemenskap bytas ut mot misstänksamhet och missunnsamhet. Starka oskrivna hierarkiska ordningar baserade på tex. hur länge någon bott på ett ställe kan göra att nyinflyttade möts med stark skepsis. Hur många har inte hört frasen "här hälsar man på varandra". Det som gör ett litet samhälle starkt kan också vara det som gör det svagt.
I Linda Lassons utställning möter drömmen om det lantliga hemmet ogästvänligheten mot den nyinflyttade. Vi människor grupperar oss gärna i olika konstellationer utifrån ett behov att känna gemenskap. Vi skapar ett vi och ett dom vilket gör det enklare att förhålla sig till vår omvärld. Detta sker oberoende av om du bor i en stor stad eller en liten by. Skillnaden är dock att i den lilla byn finns kanske bara en sådan gruppering och inkluderas du inte i den står du ensam. I serien
En trevlig liten by...? gestaltar konstnären sin egen upplevelse av denna problematik.
Som kontrast till detta står bildsviten Ett lantligt hem. Där har konstnären valt ut fyra av de 37 teser Sven Olof Karlsson listar som kännetecknande ett lantligt hem och broderat den dröm om landsbygden som många söker då de flyttar dit.
Installationen Där gröna björkar står förmedlar olika människors positiva och negativa associationer till landsbygen. Vilka ord som är negativa respektive positiva är upp till betraktaren att bestämma. Lukten av koskit kan för en person bara det mest underbara medan andra avskyr det. Blomsterängen kan vara den ultimata representanten för lantligt liv medan någon annan förknippar det med allergibesvär. Ett ords betydelse förändras alltså beroende på vad det representerar för var och en av oss."
Så här ser vernissagekortet ut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar